loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg
Лято 2017 до-42%

Търси хотел в България
Най-добрите хотели в България онлайн

Търси хотел в цял свят
Хиляди хотели от цял свят на едно място


Географски характеристики:
Шри Ланка е разположена на едноименния остров в Индийския океан. Има площ 65,5 хил. кв. км и брегова линия 1410 км. Островът е с дължина 435 км и ширина 225 км.
* Държавно устройство – президентска република. Президентът се избира за 6 години. Висш законодателен орган е еднопалатен парламент от 225 депутата. Изпълнителна власт – правителство и премиер-министър.
* Столица – Шри Джаяварденапура Коте, с население от 120 хил. ж.
* Население – 19 510 хил. души, като 73,9% от населението са синхали, а останалите са тамили, маври, бюргери, малайци и др.
* Големи градове – Джафна, Кнади, Гале, Тринкомали и др.
* Официален език – синхалски и тамилски. Други езици, които се използват най-често са английски и арабски.
* Религия – будистите са най-многобройни, освен тях има още индуисти, мюсюлмани, християни и др.

Природни особености:
Централните части са заети от стъпаловидни планини, с най-висока точка връх Португалия (2524 м). останалата територия (около 80%) е равнина, на места заблатена. По дължината на крайбрежието има участъци от коралови рифове.
* Климат – субекваториален, мусонен, на юг – екваториален. Температурите в равнините части през цялата година са от 26 до 30°C.

Културни особености:
Обичаи и празници: Един от най-големите празници в Шри Ланка е фестивалът Весак – три пъти благословеният ден на будистите. По време на този празник се чества раждането на Буда, неговото достигане до Просвещение и преминаването му в далечните измерения на Нирвана. Весак е още известен и като „фестивал на светлината“. Това не са просто премигващи лампички и пламъчета от газови лампи, а големи разноцветни крушки и фенери. По целия остров се чува звъненето на камбани и ритмите на барабаните. Нова година в Шри Ланка се празнува от индуистите и будистите на 13 или 14 април. Това събитие погрешно се нарича Синхалска и Тамилска Нова година. Не всички от синхалите или тамилите честват Нова година през април. Честващите този празник са будисти и индуисти, а християнската общност празнува Нова година на 1 януари. Интересно представление в Шри Ланка е омайването на змии. То започва с махането на връзката от капака на коша и изсвирването на няколко тона от флейтата. В отговор на призоваването от странен и меланхоличен тон, кобрата се плъзга извън коша и се взира втренчено в нарастващия кръг от зрители.
Ястия и напитки: Растителната храна е основна за жителите на Шри Ланка. Ориз, царевица, грах, бобови растения, зърнени култури и зеленчуците са неотлъчна част от местната кухня. Доминиращо място заема оризът. Той се комбинира с къри, морски дарове, плодове, кокосови стърготини, зеленчуци и др. повечето ястия се приготвят в глинени съдове на открит огън. Месата се употребяват относително малко – кравите тук са свещени животни, а ресурсите за развъждане на малък добитък не достигат. Затова блюдата от риби и разнообразни морски дарове преобладават. Характерно за местната кухня е и използването на големи количества подправки – чесън, пипер, имбир, кориандър, горчица, индийско орехче и много други. Любима напитка е чаят. С не по-малки симпатии се ползва и кокосовото мляко и плодови сокове. Много популярна е местната алкохолна напитка „арак“. Тук се произвеждат и джин, уиски и бира.
Облекло: Традиционното облекло за мъже и за жени представлява дълъг шал от плат, който се увива около дрехите. В днешно време хората се обличат в традиционните си облекла, но въпреки религията и различията им с останалата част от човечеството все повече хора носят европейски тип дрехи.
Представяне: По закон жените имат равни права с мъжете, но чест пъти правата им не важат при семейни въпроси, които се решават от тяхната етническа или религиозна група. Религията за тях е начин на живот. Справедливи са, но- сурови в наказанията. Имат свобода на вероизповеданието и религиозната атмосфера е толерантна. Шриланкците са топли и приятелски настроени и имат една от най-високите степени на грамотност в Азия. Проблем в страната са маймуните, които спокойно могат да извадят нещо от джоба ви!
Поведение: Жителите на Шри Ланка са много добродушни и обикновени. Отношението към туристите, особено във вътрешните райони, е все едно ви боготворят. Уличните търговци и самозваните гидове не са чак толкова дружелюбни. Не е препоръчително снимането на местните жители и храмове, статуи на Буда, соченето с пръст или използването на лявата ръка за взимане на храна или при ръкостискане. Свещените животни не бива да се обиждат по никакъв начин. При ядене могат да се използват както прибори, така и дясната ръка.
Подаръци: Шри Ланка е известна в цял свят със своите скъпоценни камъни – звездовидни сапфири, рубини, аметисти, топази, знаменитият „лунен камък“, който се добива само тук. Те са прекрасни подаръци. Друг хубав сувенир е цейлонският чай, ароматни масла, маски, изделия от керамика и кожа.
Разговори: Официалният език е синхалски, приравнени на официалния език са и английският и тамилският.

Полезна информация:
* входен режим: виза не се издава предварително, а се поставя при кацане на летището.
* валута: Шриланкийска рупия (LKR); 1 рупия = 0.0071 евро.
* местно време : 4 час напред спрямо българското време.
* пазаруване: Големите хотели и магазини приемат кредитни карти. Магазините работят от понеделник до петък от 10:00 до 20:00 ч., а в събота – от 09:30 до 13:00 ч. Много от магазините в курортите работят до по-късно и през почивните дни.
* транспорт: Шри Ланка има 28 хил. км шосета и 1.8 хил. км. ж.п. линии. Главни пристанища са Коломбо, Тринкомали и Гале, а международно летище – Коломбо.
* бакшиши: не са задължителни
* питейна вода: за предпочитане е консумацията на бутилирана минерална вода.
* електрозахранване: Напрежението е 230-240V.

АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
X
Абонирайте се за нашите горещи оферти
Всички полета са задължителни
ОК
AH Chat Software